Paras kuivatusloimi

Yleinen hevoskeskustelu, jolle ei löydy omaa aluetta.

Paras kuivatusloimi

ViestiKirjoittaja koo » 23 Helmi 2013 20:13

Mitä te käytätte hevosillanne? Etenkin kunnon karvaturrien kylpytakit kiinnostaisivat...

Koolla on vajaa kymmensenttinen, ihan mielettömän paksu & tuuhea karva, eikä sitä muuten oikeastaan loimitetakkaan. (paitsi kesällä ihottuman takia, ja syksyisin/keväisin kolealla sateella) Olen tässä kuitenkin pohtinut, että kumpi on pienempi paha; heittää poni nakuna pihalle, ja se piehtaroi itsensä puhtaammaksi hangessa --> lihakset voi jumiutua? (mikään herkkis tuo ei ole itseään jumittamaan kuitenkaan) vai hauduttaa pari tuntia fleecen ja/tai villan alla pari tuntia --> no, se hauduttaa & lämmittää turhaan. Jokin supernopea kuivaaja olisi ihan mielettömän hyvä, mutta ei toistaiseksi ole löytynyt sellaista. On kokeiltu villaloimi, villaloimi jonka päällä fleeceloimi ja toisinpäin, sekä fleeceloimi tai kaksi päällekkäin. Aina menee se pari tuntia, jos poni on läpiasti hiessä.

Niinjoo, sellainen huomautus vielä, että jos elohopea tippuu viidentoista pakkasasteen alle, ei tuota liikuteta hikeen. Tallissa on toki mahdollisuus kuivattaa, mutten halua seisottaa sitä paria tuntia turhaan pölyherkkää ponia huonoilmaisessa tallissa... Normaalisti tuo ei siis vietä aikaansa karsinassa kuin ~puoli tuntia päivässä, kun pesen & öljyän kaviot ja aineet vaikuttavat.
koo
 
Viestit: 176
Liittynyt: 06 Syys 2011 20:22

Re: Paras kuivatusloimi

ViestiKirjoittaja AnneH » 23 Helmi 2013 21:05

Meillä kyllä liikutellaan hikeen pakkasillakin ja käytännössä paras on ollut tuo Bucas Smartex nimenomaan ulkona loimi päällä kuivattajana. Sisällä jos kuivatellaan niin Shamrock Power tai tuplafleeceloimi.
Smartexissa huomaa miten loimen alta kuivaa tosi nopeasti ja ne kohdat mihin loimi ei ota niin saattaa olla märkänä vielä monen tunnin päästä. Eihän noi ihan halvempia loimia ole, mutta kun shetua ei juuri muuten loimiteta niin miksei se yksi voisi olla sitten loimi hyvä.
Avatar
AnneH
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3313
Liittynyt: 03 Heinä 2011 09:51

Re: Paras kuivatusloimi

ViestiKirjoittaja SannaS » 23 Helmi 2013 21:15

Mä en kyllä laittaisi ilman loimea pihalle hikistä hevosta, mutta tässäkin on makuasioita. Mäkään en ole löytänyt mitään nopeaa ja yksinkertaista ratkaisua, mutta nyt en oo vuosiin liikuttanut hikeen talvella, joten en ole esim Konitorin loimia kokeillut.
Avatar
SannaS
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3102
Liittynyt: 02 Heinä 2011 12:38

Re: Paras kuivatusloimi

ViestiKirjoittaja Paula » 23 Helmi 2013 21:50

Villaloimi ja toppaloimi (ohut) vanhuksella, Issikalla joskus villaloimi... jos pelkät kainalot märän, saa olla ilman. Tuulisella säällä loimitetaan tarkemmin.
Paula
Valvoja
 
Viestit: 1164
Liittynyt: 21 Heinä 2011 22:15

Re: Paras kuivatusloimi

ViestiKirjoittaja koo » 23 Helmi 2013 22:47

Tuolle tuppaa villaloimi (jo se ohuempikin versio) olemaan liikaa, etenkin, kun on vapaalla heinällä... Fleecejä taas en halua laittaa pihalle, kun se kuitenkin liikkuu siellä & fleece on märkänä melko kylmä. (+ jäätyy --> ei kuivata) Hauska sinänsä, että meillä on tasan yksi ohuempi takki = verkkovuorellinen sadeloimi, loput alkaa olla näillä keleillä ja tuolla tippumattomalla karvalla aivan liian lämpöisiä. Onhan sillä kaksi 300g toppatakkiakin, tuskin tulee koskaan tarvitsemaan -eikä ainakaan tuota paksumpaa villaa... Ohuempi on ok, jos poni on ollut vuorokauden ympäri, tai edes päivän räntä/vesisateessa ilman loimea, niin se lämmittää ja kuivattaa. Tosin siinäkin menee tällä turkilla ihan liian kauan.
Smartex menee parilla sadalla yli meidän budjetin, eipä tuo sitä kuivatusloimea tarvi kuin kerran-kaksi viikkoon. :D Mieluummin jätän hikiliikuttamatta, kuin käytän kuukauden ylläpitorahat yhteen takkiin...

Äh, että osaan tehdä asioista hankalia. :D Olisihan se helppoa, jos tuo ei hikoaisi kuten oli hikoamatta ensimmäiset viisi vuotta. Nyt tuolla alkaa ilmeisesti olla elimistö kunnossa ja hikeä pukkaa reippaampien lenkkien jälkeen. Tai voisi poni olla olematta keuhkovammainen, niin saisi rauhassa karsinassa kuivatella itsensä.

Tämän päivän lenkillä pouni tosiaan hikosi ihan kunnolla läpi asti, ainoat kohdat mitä olivat vielä kuivat, oli huovan alta (mutta ei se kohta, mistä juoksutusvyö menee -siitä oli kunnolla hiessä. Ja huopa on pesun tarpeessa... Tässä muuten huomaa huomattavan eron [lahjoitettu] Equiline vs halpishuovat; halpikset eivät ime hikeä pois.) ja posket. Vähän aikaa yritin tallissa sille juottaa maustettua vettä, mutta kun ei kelvannut, harjasin vastakarvaan ja heitin tarhaan. Siellä se nakuili aikalailla kaksi tuntia, jonka jälkeen kävin ruokkimassa ponin ja se näytti niin raasulta, että sai yön ajaksi fleecevuorellisen sadetakin päälleen. Toivottavasti ei tukahdu...

Eräs kaveri mietti tuolle verkkoloimea, ja toinen vohvelia. Kummastakaan minulla ei ole ollenkaan kokemuksia, mutta noilla taas ei oikein kuivata ponia ulko-olosuhteissa. Toki yksi vaihtoehto olisi klipata tuuletusaukkoja karvaan, muttamutta... En vaan tykkää hevosten klippauksesta. :D Enkä todellakaan ala loimittamaan sen vuoksi. Helpointa olisi toki olla liikuttamatta hikeen, mutta nyt talvella se on vain tuhat kertaa helpompaa kuin kesällä, kun tuo poni kulkee niin mielettömän kivasti suksien/ahkion edessä. Yksin tuo ei kulje mihinkään kuin korkeintaan nöpöhölkkää, ja kaverien kanssa maastoilu on turhan kuumentavaa. Huoh.
koo
 
Viestit: 176
Liittynyt: 06 Syys 2011 20:22

Re: Paras kuivatusloimi

ViestiKirjoittaja Paula » 23 Helmi 2013 23:03

Täällä klipataan hikikohdat näihin aikoihin... Siis kun 30 asteen pakkasia ei enää odoteta. Ja loimia ei silti:-) siis loimiklippaus.
Paula
Valvoja
 
Viestit: 1164
Liittynyt: 21 Heinä 2011 22:15

Re: Paras kuivatusloimi

ViestiKirjoittaja SannaS » 23 Helmi 2013 23:08

meillä on tietty sileen kun on talli pihassa niin helppo vaihdella loimia, niin mä olen aina laittanut leecen plus lämpötilasta riippuen toppiksen tai sadeloimen ja sitten parin tunnin päästä vaihtanut toisen kuivatusloimen. Hevosen isot lihakset tarvii lämpöä, ei tee hyvää jos hikisenä laittaa pihalle.
Avatar
SannaS
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3102
Liittynyt: 02 Heinä 2011 12:38

Re: Paras kuivatusloimi

ViestiKirjoittaja AnneH » 23 Helmi 2013 23:12

Niin se on vähän niinkuin satulahuopien kuin loimien kanssa ettei halpa aina ole hyvää, Equiline aivan paras huopa ja maksaa ^jesh^. Mä kyllä ihan mieluusti panostan yhteen kunnon loimeen joka menee kelillä kuin kelillä ja tuntuu olevan myös noita harvoja valittuja mitkä istuu shetuille. Isoille en ole raaskinut noin kalliita takkeja hommata :?
Mulla tosin on ehkä hiukan eri asia, ylläpitoon ei mene omassa pihassa juuri mitään rahaa (siis vrt vuokratallissa pitämiseen) eli voin rauhassa ostella poneille takkeja *green* Tuo shetun Smartex on jo vuoden ollut ja edelleen ehjä ja pitää veden ^jesh^

Asiasta kukkaruukkuun, mä en ole juurikaan käyttänyt villaloimia, kuivatuksessa vohveli on mun mielestä parempi kuin fleece. Tavan sadeloimissa hikisen päälle laittasin ehkä fleecevuorellisen ennemmin kuin verkkovuorellisen ^hmm^ Kovemmilla pakkasilla, siis about yli 10-15 meillä laitetaan alle highneck bucas shamrock tai highneck fleece toppiksen alle.
Avatar
AnneH
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3313
Liittynyt: 03 Heinä 2011 09:51

Re: Paras kuivatusloimi

ViestiKirjoittaja Katja » 23 Helmi 2013 23:17

Onko kellään tästä http://kauppa.konitori.fi/hevosille/hev ... tee_fleece loimesta kokemusta?
Katja
Valvoja
 
Viestit: 3030
Liittynyt: 21 Heinä 2011 20:58

Re: Paras kuivatusloimi

ViestiKirjoittaja koo » 24 Helmi 2013 00:23

Ei minullakaan ole kuin kolmisensataa metriä tallille, mutta liikutus tapahtuu yleensä (arkisin ainakin) 9 -11 aikaan illalla, eikä silloin viitsi enää talliin murtautua loimia hakemaan ja viemään. :D Tuon tarhakaverit ovat supersilppureita, ei pysy niiden Bucakset eikä meidän Eurohunterit (eikä mikään siltä väliltä) kasassa. Ja minä taas en tykkää ollenkaan pitää fleecejä, muuta kuin korkeintaan tallissa, ei siis missään nimessä liikkeessä. Hankaa melko nätisti kaikki karvat, sähköistyy ja pyörii päällä & liukuu taakse.
Klippaus heittää ainakin muilta tallin kopoteilta (jotka on siis klipattu, tällä hetkellä karvattomina kaksi peeveetä) elimistön sen verran sekaisin, etten ihan heppoisin perusteluin tuota karvattomaksi aja -etenkin, kun sen tulisi pärjätä ympärivuorokautisessa tarhauksessa takitta.

Pitääpä koittaa metsästää jostain vaikka käytettynä vohvelia ja verkkoa, ja kokeilla niillä. Olkoonkin, että se ei edelleenkään poista sitä tallissa seisottamisen ongelmaa... Voi jeesus, ehkä lopetan aktiiviliikuttamisen ennen kuin se kunnolla käynnistyykään.

(OT, mutta meidän tuo Eurohunterin fleecevuorellinen on ollut aktiivikäytössä viimeiset kolme vuotta, parit viillot on paikkailtu, joka kesä pesty eikä koskaan kyllästetty -eikä ole poni koskaan ole ollut märkä, edes kostea tuon alta sateen jäljiltä. Sama ~parinkympin Tuff-riderin verkkovuorellisessa, sitä tosin on pesty tuotakin enemmän. Eikä falskaa. Niinjoo, enkä tuota Equilinen ällösöpöä Hello Kitty-huopaa olisi todellakaan ostanut, ei minua saa mitenkään maksamaan seitsemääkymmentä yhdestä huovasta, mutta tallin omistaja lahjoitti tuon. Ja parit toppaloimet ja ja... Etenkään, kun tuolla ei sitä satulaa edelleenkään ole ja tuskin koskaan tuleekaan.)
koo
 
Viestit: 176
Liittynyt: 06 Syys 2011 20:22

Re: Paras kuivatusloimi

ViestiKirjoittaja SannaS » 24 Helmi 2013 08:53

on meillä ollut verkkoloimia käytössä, ja se on varsinkin kesällä ihan mielettömän nopea kuvattamaan, talvellakin kuivattaa, mutta ei oikein yksinään riitä kun tulee kylmä hepsun lihaksille.

Miten koo sun poni on saanut fleeceloimen pyörimään ja katkaisemaan karvoja? *what* Meillä on 3-4 erilaista fleeceä ja kaikki pysyy hyvin eikä katkaise karvoja. Mutta uskon siis kun niin sanot että teillä käy, eihän mun kokemukset ole maailman ainoat ja oikeat :D
Avatar
SannaS
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3102
Liittynyt: 02 Heinä 2011 12:38

Re: Paras kuivatusloimi

ViestiKirjoittaja Paula » 24 Helmi 2013 10:04

Puuvilla on märkänä kylmä, siksi suosin villaa.
Paula
Valvoja
 
Viestit: 1164
Liittynyt: 21 Heinä 2011 22:15

Re: Paras kuivatusloimi

ViestiKirjoittaja koo » 24 Helmi 2013 14:45

En mä tiedä, se vaan onnistuu siinä... Katkoo tuolla fleecevuorellisella sadeloimellakin, se sentään ei kuitenkaan pyöri ja valu ja "hirtä". (enkä kyllä muutenkaan tykkää tuosta tuon vuoren takia, ja sais vaihtua sileävuoriseen...) Karsinassa siis ok, mutta heti liikkeessä valuu taaksepäin ja jämähtää siihen ja hirttää lapoja & kaulaa. Eikä tuo siis tosiaan ole mikään riehuva otus, kunhan käveleskelee ja kerran kuukaudessa spurttaa kavereiden kanssa. :D Niinjoo, ja vihaa fleecellisen loimen pois ottoa, kun se sähköstyy niin kovin.
koo
 
Viestit: 176
Liittynyt: 06 Syys 2011 20:22

Re: Paras kuivatusloimi

ViestiKirjoittaja AnneH » 25 Helmi 2013 08:01

Fleecevuorelliset pitää istua hyvin eli avainsana on sopiva loimi. Monet ostaa pelkästään tuijottaen selkämittaa ja unohtavat etei joka loimimalli sovi kaikille. Aika paljon pystyy pelastamaan highneck mallisilla ^jesh^
Shettikselle en ole vielä löytänyt muuta istuvaa loimimallia kuin Bucas, johtuen että meillä on aika lavakkaita otuksia. Isoille poneille taas loimet pitää olla edestä suht kapeaa mallia että istuu (vaikkeivat ole edes kovin kapeita). Vuono taas on aivan päinvastoin - itse asiassa sille sopii hyvin loimi kuin loimi *ihQua* Nytkin olisi muutama pois joutava loimi, ei vaan istu edestä niin ei.

Meillä on klipattu vuoskaudet aktiivisessa valmennuksessa olevat, nytkin on yksi klipattu jolla kaula ryntäät ja maha klipattuna ohuesti. Kaksi muuta isoa rp ja vuono omaavat taas niin lyhyet turkit, että ne voi hyvin laittaa aina suoraan ulos kuivatusloimien kanssa. Eilenkin kuivattelivat pari tuntia ja sitten sai suoraan nykiä koko loimikasan pois.
Shettis on taas iso ongelma ja ihan vakavasti suunnittelen klippausta sille. Lyhyt todella tiivis turkki, joka vaatii puol vuorokautta kuivamiseen :shock: Tuo tekee hommia niin aktiivisesti et pakko keksiä jotain. Eikä sen kanssa olla menossa näyttelyihin kuin korkeintaan kantakirjaukseen vasta joskus ensi syksynä. En vaan tiedä millaisen klippauksen sille tekis *tok*
Avatar
AnneH
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3313
Liittynyt: 03 Heinä 2011 09:51

Re: Paras kuivatusloimi

ViestiKirjoittaja koo » 25 Helmi 2013 09:54

Tuolla on nyt highneck ja fullneck, ja molemmat hankaa. Kamalasti muita malleja/merkkejä ei olla kokeiltukaan, koska haluan kaulakappaleellisen (ja nimenomaan fullneck, ei irtonaisella) ja tuolla käytetään loppujen lopuksi niiin vähän takkeja, etten useampaa kymppiä viitsi maksaa -saatika satasia. Ihan sama mikä loimi, se on raadeltuna kuitenkin tarhakavereiden toimesta jonkin ajan kuluttua... Ihottumaloimet toki asia erikseen, niitä kun ei sillä parilla kympillä löydy mistään. Eipä nuokaan, about satasen takit, kestä kuin kaksi kesää, joista jälkimmäinen varatakkina. Eikä ole taaskaan merkillä tai hinnalla kestävyyden kanssa mitään tekemistä, kaikki takit silppuuntuvat ensimmäisen kesän aikana. Huoh. :D
Pitää varmaan siirtää ponin hikiliikuttelut lämpimämmille keleille, kun ne hiet saa huuhdottua pois ja pouni kuivuu nopeammin auringonpaisteessa. Tosin silloin en enää jaksa liikuttaa, ainakaan kunnolla. :'D
koo
 
Viestit: 176
Liittynyt: 06 Syys 2011 20:22

Seuraava

Paluu Yleinen keskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron