Uskonnollisia ongelmia lasten kasvatuksessa

TÄLLE ALUEELLE VOI KIRJOITTAA KIRJAUTUMATTA!

Uskonnollisia ongelmia lasten kasvatuksessa

ViestiKirjoittaja Faithless » 30 Syys 2011 08:07

Olen ajatelut kasvattavani lapset siihen tyyliin että "maailmassa on paljon erilaisia uskontoja, ja kukin saa uskoa mihin haluaa", ja kertoa faktoja asioista. Itse en ole kristillisesti uskonnollinen, eikä miehenikään, vaan minun jumalkäsitykseni kulkee luonnossa. Oikeastaan en kauheasti edes jaksa asiaa miettiä, mutta luonto on kuitenkin minulle se suurin jota kunnioitan ja johon uskon, jos johonkin. Jotenkin naiivisti olen ajatellut että lapset omaksuvat tämän ajatusmaailman tässä meidän kanssaan kasvaessaan ja valitsevat sitten oman tiensä jossain vaiheessa, mutta nyt olen huomannut että eipä se olekaan niin helppoa - ulkoa tulevan paineen vuoksi.

Esikoisemme on nyt muutaman kerran sanonut mm: "Taivaanenkeli on meidät tehnyt" ja kun hoitopaikan kissa kuoli, niin se "meni taivaaseen". Nämä on kuitenkin asioita joita EN TAHDO lapsilleni opetettavaksi, siis totuutena. Sopii kyllä että sanotaan "minä uskon", tai "joku uskoo" että näin on, mutta totuutena en halua tällaisia asioita lapsilleni opetettavan. Sitten en ole enää osannutkaan selittää asioita niin kuin haluaisin, on paljon helpompi aloittaa puhtaalta paperilta kuin alkaa piirtämään jo valmiin päälle. Lapset kun uskoo totuutena ihan mitä niille sanoo, nähtävästi. Harmittaa kun hoitopaikassakin tiedetään etteme kuulu kirkkoon emmekä ole uskonnollisia, miksi puhua jostain kissan taivaaseenmenosta. Se on kuollut, piste. No, ehkä se on heidän tapansa, mutta ärsyttää se silti.

Miten siis alan selittää ja korjata asioita lasten mielessä, vanhin on kuitenkin vasta 4,5v eikä hänellä ole kovin suurta käsityskykyä varmaankaan vielä, niin tuntuu vaikealta alkaa selittää näitä asioita. Ei niin että haluaisin sanoa että taivaanenkeli ei ole missään nimessä meitä luonut, vaan niin että se ei välttämättä ole niin, mutta jotkut ihmiset uskovat niin. Tai jotain.

Syy miksi olen aika jyrkkä näissä asioissa, on lienee se sama mikä saa alkoholistiperheen lapset karttamaan viinaa tai väkivaltaisten vanhempien lapset väkivaltaa; yliannostus lapsena.
Faithless
 

Re: Uskonnollisia ongelmia lasten kasvatuksessa

ViestiKirjoittaja Paula » 30 Syys 2011 11:23

Hui! En ole ajatellutkaan että tätäkin tarttee ajatella lasten kanssa. Me ei myöskään kuuluta millään tavalla mihinkään uskoviin, ja siksi ajatusmaailma onkin aika luonnonläheinen jne.

Meillä esim jos joku kuolee (viimeksi kuoli pihalla kituva hiiri, jonka tapoin jopa lapsen (2,5v) nähden, koska en halua että lapsi pelkää sellaisia asioita. Kerroin miksi tapoin ja sitten me haudattiin se mullan alle ja sanoin, että nyt se hiiri pääsi vanhempiensa luokse. Eli sekoitan sulavasti kaikkea mitä olen oppinut.

Sama on kun sama 2,5v kysyi mistä vauva tulee ulos äidin mahasta, niin kerroin ihan suoraan, että pimpistä sitten kun on valmis. Joulupukkiin saa kuitenkin uskoa, mutta me ei koskaan tulla pelottelemaan joulupukilla, tyttö on sen verran arkaluontoinen että lisää fobioita ei kaivata.
Paula
Valvoja
 
Viestit: 1164
Liittynyt: 21 Heinä 2011 22:15

Re: Uskonnollisia ongelmia lasten kasvatuksessa

ViestiKirjoittaja EddieK9 » 05 Loka 2011 22:49

Minustakin olisi parempi että lapset saisi vakaumuksensa puhtaalta pöydältä, ilman minkäänlaista pakkosyöttöä. Harmi vaan että kirkko on niin vahvasti mukana koulutusjärjestelmässäkin, että uskonnon opetus raamatun pohjalta tulee automaattisesti. Sitten jos valitset lapsille elämänkatsomustiedon, lapset kuuluu vähemmistöön koska kirkon opit ajatellaan useimmissa kodeissa "perinteenä". Toki jokainen saa uskoa mihin haluaa, mutta minusta on älytöntä opettaa sitä jälkikasvulle absoluuttisena totuutena.
EddieK9
Valvoja
 
Viestit: 27
Liittynyt: 26 Heinä 2011 10:56

Re: Uskonnollisia ongelmia lasten kasvatuksessa

ViestiKirjoittaja Paula » 05 Loka 2011 23:31

Lastamme ei ole myöskään kastettu eikä kukaan perheestä kuulu kirkkoon eikä muihinkaan uskoihin. En tosin tiedä milä tavalla uskontoa opetetaan tässä maassa, kun suuri osa kuuluu muihin uskoihin...
Paula
Valvoja
 
Viestit: 1164
Liittynyt: 21 Heinä 2011 22:15

Re: Uskonnollisia ongelmia lasten kasvatuksessa

ViestiKirjoittaja Faithless » 03 Marras 2011 18:56

*huoh* Eilen sain taas käyrät nousemaan kaakkoon...

Henkilö, joka on minut lapsena saanut ahdistettua näillä asioilla, ei hyväksy sitä että minä en usko kuten hän. Alkoi kysellä että milloinkas opetan lapsilleni iltarukouksen. Vastasin että "en aio opettaa" ja siitäkös se riemu repesi taas... :roll: Ensin hän sähisi että "no kyllä se jumala pistää sinut nöyrtymään", ja kun mä sanoin että "jospa se sitten jätettäisiin sen jumalan tehtäväksi", niin jatkoi vähän vähemmällä aggressiivisuudella, mutta kuitenkin että "etkö sinä aio opettaa iltarukousta lapsille, se on niin kaunis tapa ja pitäisi jokaisella sen verran olla kunnioitusta taivaanisää kohtaan..."

Minun tapaani ei sitten hyväksytä, sitä ei VOI hyväksyä että mä en usko kuten tämä henkilö. Tämän episodin jälkeen oli taas todella väsynyt ja tärisevä olo... Miksi joillain on oikeus tuputtaa ja moralisoida muita, mutta annapa olla jos minä menisin omia arvojani noin jyrkästi tuputtamaan niin mikähän olisi vastaus? Tuskin kovin hyväksyvä.
Faithless
 

Re: Uskonnollisia ongelmia lasten kasvatuksessa

ViestiKirjoittaja EddieK9 » 03 Marras 2011 21:19

Niin se monesti menee - ei-uskova hyväksyy uskovan kannan ja kunnioittaa sitä ilman suurempaa meteliä, mutta usein uskova ei voi hyväksyä sitä ei-uskovan kantaa. Kerran istuttiin vanhan kaverin kanssa iltaa ja meinas tappelu tulla kun hän ei voinut käsittää miksen pidä ainoana oikeana vaihtoehtona pyhää kolminaisuutta jne...siis hän meinas alkaa tappeleen, en minä.. *gr*
EddieK9
Valvoja
 
Viestit: 27
Liittynyt: 26 Heinä 2011 10:56

Re: Uskonnollisia ongelmia lasten kasvatuksessa

ViestiKirjoittaja eBony » 15 Heinä 2013 00:12

Juu en kanssa käsitä että miksei toisen vakaumusta voi kunnioittaa vaikka itse uskoisi mihin? Sekö sitten on sitä armollisuutta että käydään tuomitsemaan toisia siitä miten he uskovat tai elävät *grrr*
eBony
 
Viestit: 98
Liittynyt: 03 Syys 2011 11:51

Re: Uskonnollisia ongelmia lasten kasvatuksessa

ViestiKirjoittaja koo » 15 Heinä 2013 02:45

Ihan pakko sanoa nyt, kun tämä keskustelu nostettiin pinnalle. Laittakaa lapsenne koulussa elämänkatsomustietoon uskonnon sijaan. Oikeesti. Harmittaa, että olin vaan viimisen vuoden peruskoulusta ETssä, oli meinaan noin miljoona kertaa järkevämpää, yleissivistävämpää ja ihanasti syvällisempää opetusta ja keskustelua kuin kahdeksan vuoden uskonnonopiskelujen aikana yhteensä. Ja nimenomaan itse sai pohtia, meitä kun koko yläkoulussa oli hurjat viisi, (kaksi seiskalta, kaksi kasilta ja minä) oli meillä yhteiset tunnit ja samat aiheet. Nuorempien kanssa opettaja avasi aiheita, keksi lisää syventäviä kysymyksiä siinä missä esim. mulla oli vaan jotenkuten asiaan liittyvä kysymys josta lähteä pohtimaan. Ei mitään mihinkään lahkoon kuuluvaa opetusta, ei minkään uskonnon lyttäystä vaan vapaamielistä keskustelua siitäkin, ja ihan saman yleissivistävän uskonto-opetuksen esimerkiksi eri maiden uskonnoista sai, kuin uskonnon tunneillakin. (tuo meidän ryhmä opiskelee sen vasta ensi vuonna, koska olin käynyt sen kasilla uskonnossa) Mutta se on vain yksi vuosi yhdeksästä, muuten käsitellään mm. etiikkaa, moraalia, maailma-, ja minäkuvaa, toisten ihmisten kohtelua ja tasa-arvoa jne, mihin taas uskonnossa käytetään puoli vuotta yhdeksänneltä luokalta ja muuten opetellaan lukemaan Raamattua ja opiskellaan kymmeniä käskyjä ulkoa.

Vaikka tosi vähän ja surkeesti kävin koulussa viimisen vuoden, niin ETn tunneilta olin tasan kerran pois ei-sairauspoissaolona. Mä ainaki tykkään siitä, että saa just ite pohtia ja kaikki vastaukset on oikein, eikä niitä vastauksia kerrota kirjassa ja sanota, että vaan tää, mikä Raamatussa lukee, on oikein.
koo
 
Viestit: 176
Liittynyt: 06 Syys 2011 20:22


Paluu VAPAA SANA!

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron