Slow Feeding asiaa..

Yleinen hevoskeskustelu, jolle ei löydy omaa aluetta.

Slow Feeding asiaa..

ViestiKirjoittaja Vieras » 06 Maalis 2013 17:27

Heip!

Kertokaa ihmiset (keillä slowfeeding verkko käytössä) miten paljon laitatte heinää niihin?

Meillä sellainen ongelma, että hevoiseni on syönyt verkon tyhjäksi jo noin klo: 12-13 kun aamulla
sinne on laitettu 6kg ulos viedessä eli noin klo: 6-8.
Tuntuu että verkon idea ei nyt oikein toimi, koska hevonen kuitenkin ilta 8 asti ilman heinää... Nyt syö kerralla 6kg ja pitkä tauko... :/ ei hyvä.
Alunperin hommasin verkon että voin jättää päiväheinät ns. pois kun työvuorot niin hankalia ettei pysty antamaan niitä tiettyyn aikaan.

Hevonen saa yöksi sisään 4kg heinää, eli päiväannos 10kg
Ei voi antaa enempää koska on hyvä rehunkäyttäjä ja lihoo helposti. (painaa 700kg)
Vai mikä olisi järkevin vaihtoehto tämän kohdalla?

Ehotuksia ja ideoita otetaan vastaan! Kiitos! :D
Vieras
 

Re: Slow Feeding asiaa..

ViestiKirjoittaja Katja » 06 Maalis 2013 17:37

Mulla ei ole kokemusta, mutta tungen samaan topikkiin kyselemään, että minkähän kokoinen verkko kannattais hankkia parille, kolmelle shetlanninponille pihatto- olosuhteisiin?
Katja
Valvoja
 
Viestit: 3030
Liittynyt: 21 Heinä 2011 20:58

Re: Slow Feeding asiaa..

ViestiKirjoittaja SannaS » 06 Maalis 2013 18:30

Moi!

Kerrotko vielä mikä verkkokoko, mitä heinää ja miten verkko on ripustettu ni osataan vastata paremmin :)

Tää onkin hyvä ketju että saadaan käyttäjäkokemuksia ja ongelmanratkasuja tänne!
Avatar
SannaS
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3102
Liittynyt: 02 Heinä 2011 12:38

Re: Slow Feeding asiaa..

ViestiKirjoittaja Vieras » 06 Maalis 2013 19:06

Verkko on pieni ja kuivaheinää pienpaaleista. Oikeastaan siihen ei mahdukaan kun se 6kg.
Se on ripustettu koukuista katoksen seinään ja aitaan, eli on niiden kulmassa, joten pääsee heilumaan.
Vieras
 

Re: Slow Feeding asiaa..

ViestiKirjoittaja Vieras » 06 Maalis 2013 19:09

Anteeksi tarkennus! Eli verkko on tilattu täältä konitorista ja on kokoa MINI. :)
Vieras
 

Re: Slow Feeding asiaa..

ViestiKirjoittaja SannaS » 06 Maalis 2013 22:28

Vinkkejä: kaksi verkkoa päällekäin, isompi verkko jolloin on ehkä hankalampi syödä, tai verkko roikkumaan yhdestä narusta. Varma on että jos hevoselta loppuu ruoka jossain välissä, Se luultavasti syö niin kauan kuin ruokaa on, eli ei ole ollenkaan outoa että aloittajan kuvaamalla tavalla käy. Jos ruokaa on aina saatavill, noin ei tietysti käy, mutta jos on tietty määrä ruokaa jonka hevonen saa päivässä syödä, ei smhn voi parhaimmillaankaan tarjota kuin hidastusta. Ei hevonen osaa itse säännöstellä.

Meillä on päädytty täytämään pihattohevosten ruuat illalla, jolloin päivään jäävät mahd tyhjät tunnit ei haittaa.
Avatar
SannaS
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3102
Liittynyt: 02 Heinä 2011 12:38

Re: Slow Feeding asiaa..

ViestiKirjoittaja Vieras » 07 Maalis 2013 18:59

Jep, kiitti!
Syö kyllä niin paljon kun tarjolla on.. En oikein tiedä viitsiikö kokeilla lisätä heinää vaan aina kun on loppu vai jakaako kahteen annnokseen sen päiväannoksen kuitenkin..
Tuntuu että toiset osaa olla syömättäkin välillä vaikka heinää on, mutta tämä yksi töröttää kyllä verkolla niin kauan kun heinää on. (jos en hae aamupäivästä sitä liikutukseen) :)
Lihoo kyllä jo ennen laiduntamista muodottomaksi kun nytkin jo kunnon rasvakerros vatsassa. :D
Vieras
 

Re: Slow Feeding asiaa..

ViestiKirjoittaja SannaS » 08 Maalis 2013 09:46

Jotkut hevoset on kyllä sellasia imureita että varsinkin SMHN verkkoruokinnan alussa syövät niin kauan kuin ruokaa riittää. Sitten jos on mahdollisuus pitää verkot 24/7 täynnä (joka on verkkojen valmistajan suositus) niin hevoset yleensä alkaa itse valita milloin syövät ja milloin hengailevat - tässä on jujuna juuri se, että verkko ei saisi tyhjentyä ikinä kun siitä seuraa se jatkuva syöminen kun hevonen tietää että ruoka voi loppua. Eli tämä on käänteistä psykologiaa - liikaa ruokaa niin ei enää huvita syödä koko ajan ;)

Meidän kokemus omilla hevosilla on ollut se, että ne ovat laihtuneet verkon kanssa, ja taas laihat on saaneet lisää painoa.

Isompi verkkokoko tietysti voisi olla yksi mahdollisuus, jos sieltä olisi hieman hankalampi saada heinää kuin piukkaan pakatusta verkosta.

Minkä rotuinen heppa muuten kysyjällä on?
Avatar
SannaS
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3102
Liittynyt: 02 Heinä 2011 12:38

Re: Slow Feeding asiaa..

ViestiKirjoittaja AnneH » 08 Maalis 2013 10:06

Katja kirjoitti:Mulla ei ole kokemusta, mutta tungen samaan topikkiin kyselemään, että minkähän kokoinen verkko kannattais hankkia parille, kolmelle shetlanninponille pihatto- olosuhteisiin?


Veikkaisin, että iso/pitkä olisi kooltaan paras. Ehkä pitkä jos syöjiä on useampi. Tuon kun lataa täyteen niin syömistä riittää pidemmäksi aikaa.
Meillä on nyt vierekkäin kaksi isoa verkkoa, syöjiä on kolme isoa ponia (n.135-140 säkäisiä) ja yksi shettis. Molemmat verkot roikkuu vapaana eli molemmin puolin pääsee syömään. Nyt täyttelen niitä sillein, että syömistä riittää n. 3-5 tunniksi eli verkot on vajaa puolilleen. Yöksi saavat karsinaan mini-verkot täyteen, shettiksellä on yleensä vähän jäljellä aamullakin.
Ponit ovat pysyneet sutjakkana, lukuunottamatta yksi poni joka oli kuukauden poissa ja muualla ollessaan sai syödä heinää vapaasti pyöröstä. Tämä poni on tietty pomo, eli omisi heinäkasat jos sellaisia laittelisi maahan.
Avatar
AnneH
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3313
Liittynyt: 03 Heinä 2011 09:51

Re: Slow Feeding asiaa..

ViestiKirjoittaja koo » 08 Maalis 2013 15:38

Meillä taas on 146-senttinen poniini 24/7 säilöpyörön kaverina pihalla, päivisin sillä on siis myös kaksi 170-säkäistä peeveeruunaa hengaamassa kaverina. Ja se ei ole loppujen lopuksi lähellekkään niin lihava kuin voisi, sille ei vain sovi säilö, ja se turpoaa säilöstä. Olivat viikon-pari vapaalla kuivaheinällä, ja ponin maha puolittui. Tuo oli syksyllä slow feeding-häkeillä ja verkolla, jonka lisäksi sai suoraan maahan kolmesti päivässä siivun heinää. Ja poni pysyi ihan mielettömän kivassa mahassa. Harmi, ettei se nyt onnistu, kun noilla peeveillä on hokkikengät ja tuppaavat olemaan turhan hoikkia nytkin...
koo
 
Viestit: 176
Liittynyt: 06 Syys 2011 20:22

Re: Slow Feeding asiaa..

ViestiKirjoittaja Vieras » 08 Maalis 2013 18:17

Mulla Pohjois-ruotsin hevonen...
Vieras
 

Re: Slow Feeding asiaa..

ViestiKirjoittaja AnneH » 08 Maalis 2013 23:20

Mähän en tätä sitten suositellut, mutta meillä on kaksi kolmesta isosta ponista olleet hokkikengässä ja syöneet verkoista koko ajan ilman ongelmia. Loimista ovat jääneet verkkoon kiinni, seurauksena että toinen poni seisoi kiltisti paikallaan odottamassa pelastusta ja toinen rikkonut kaulakappaleen soljen ^jesh^
Verkot roikkuu meillä niin matalalla, että tyhjänä ollessaan viistää maata. Mä en ole nähnyt koskaan noitten kuopivan verkkoa, totutustakaan en ole harrastanut kovin hartaasti (muutama päivä max). Totutus tosin on tärkeää, etenkin jos kuopimiseen taipuvainen elikko on kyseessä, sillonhan hevonen voi hermostuksissaan kuopaista verkkoa.
Avatar
AnneH
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3313
Liittynyt: 03 Heinä 2011 09:51

Re: Slow Feeding asiaa..

ViestiKirjoittaja SannaS » 10 Maalis 2013 11:29

Meilläkin on hevonen hokkikengässä :)
Avatar
SannaS
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3102
Liittynyt: 02 Heinä 2011 12:38

Re: Slow Feeding asiaa..

ViestiKirjoittaja koo » 10 Maalis 2013 15:27

Toinen noista peeveistä on niin kova käyttämään koipiaan, että sen kanssa ei verkot, eikä välttämättä häkitkään tule kyseeseen. :/ Siinä missä muut hevoset tökkivät turvallaan vesiastiasta pintajään pois, tuo hakkaa raivon kanssa etujaloilla -ja rikkoo kupit. Se ei myöskään ole niin järkevä, että jäisi odottamaan siihen verkon etc viereen pelastautumista, vaan aivan varmasti hajottaisi tarvittaessa aidat (ok, sitä se tekee muutenkin...) ja verkot ja jalatkin. Harmi, kun noille slow feeding sopisi paremmin kuin hyvin -eikä viitsi laittaa verkkoja/häkkejä turhan ylöskään, ettei syljeneritys heikkene, kun tämä samainen hepo on myöskin mahahaavaherkkä. (ja minä neuroottinen asian kanssa :D)
koo
 
Viestit: 176
Liittynyt: 06 Syys 2011 20:22

Re: Slow Feeding asiaa..

ViestiKirjoittaja SannaS » 10 Maalis 2013 16:37

mun hevonen hajottaa myös kaviolla jäätä ja tunkee jatkuvasti jalkojaan joka paikkaan, mutta ei ole verkkoa kuopinut. En silti suosittele kengitetylle verkkoa, koska toki turvallisempaa on kengättömällä verkon pitäminen, mutta jokainen tekee harkintansa mukaan.
Avatar
SannaS
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3102
Liittynyt: 02 Heinä 2011 12:38

Seuraava

Paluu Yleinen keskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa

cron