Kesäihottuma

Yleinen hevoskeskustelu, jolle ei löydy omaa aluetta.

Kesäihottuma

ViestiKirjoittaja SannaS » 19 Helmi 2013 10:26

Keskustelua kesäihottumasta pystyyn, kaikki tutkimustieto kiinnostaa sekä toki empiirinen kokemustieto. Esimerkiksi onko jossain paikassa enemmän altistuneita kuin muualla, onko joku ruoka vaikuttanut, entä väri?

Sitten tietty miten hoidatte hevosianne ja millä oireet pysyy parhaiten kurissa?
Avatar
SannaS
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3102
Liittynyt: 02 Heinä 2011 12:38

Re: Kesäihottuma

ViestiKirjoittaja koo » 19 Helmi 2013 17:16

Meillä lähtee seitsemäs kesä ihottumaponin kanssa käyntiin. On kokeiltu sitä, tätä ja tuota, mutta parhaat aineet ovat olleet PROBin sekä Pioneerin tuotteet. Tärkeimpänä hoitona kuitenkin loimitus! (on yöpakkasten loppumisesta niiden alkuun aina takissa, ellen vietä pidempää aikaa tallilla ja siellä tuulee paljon, silloin saa nakuilla hetken) Sijaintiin emme voi kamalasti vaikuttaa, mutta tärkeää olisi, että laidun/tarha olisi aukealla (--> tuulee) eikä ihan lähistöllä ole vesistöjä, paitsi lähellä oleva meri on hyvä asia. Laitumien/tarhan siisteydestä kannattaa myös pitää huolta, sillä polttiaiset pystyvät elämään/munimaan/jotain mädäntyvissä lantakasoissa. Tuo on 24/7 pihalla myös laidunkaudella, osa ihottumaisista kun pidetään valoisa aika karsinassa, tai ovat pimeällä pihatolla varustetussa aitauksessa.

Tuon ihottuma on mitä luultavimmin stressiperäistä; 17v ('96) poni, joka kymmeneen ikävuoteen päästyään (lähdettyään kolmivuotiaana kasvattajalta) oli kiertänyt toistakymmentä kotia. Ja sen jälkeen jumittautui meille... Tuon taustat tiedän hyvin ainoastaan exex-omistajan ajasta lähtien, eli öö vuodesta 2002 eteenpäin. Sitä ennen kiersi siis yli kymmenen kotia, joista suurin osa olivat hyvinkin epämääräisiä. Ennen kiertoonlähtemisrumbaa ('99) poni oli tosiaan lyöttäytynyt yhteen erään vuotta vanhemman orivarsan kanssa, ja onhan sekin jo melkoinen stressin aihe, kun paita ja peppu erotetaan. Tästä stressistä kesäihottuman ja iho-oireiden aiheuttajana juttelimme kesällä täällä. (kyseessä siis meikäläisen kopoti, kuvat ja teksti) Noiden kuvien vastapainoksi voisin laittaa vaikka tämän kuvan, vuodelta 2005, pari kuukautta ennen meidän nimiin muuttoa. Meillä ollessaan poni ei ole koskaan ollut lähelläkään tuota pistettä, vaikka tuon ongelman hoito on melko huoletonta ollutkin. (=takki päällä, öljyä, rasvaa ja pesua kun näyttää hanganneen) Tuossa on meilläoloaikana pahin kunto. Kuvan vasenta ja oikeaa reunaa klikkaamalla löytyy pari muutakin kuvaa samalta päivältä, eli siis 2011 syksyltä.
koo
 
Viestit: 176
Liittynyt: 06 Syys 2011 20:22

Re: Kesäihottuma

ViestiKirjoittaja AnneH » 20 Helmi 2013 07:28

Mä en ole uskaltanut Prob:ia kokeilla sen jälkeen kun sain lainaan jotain ainetta jonka piti öttiäiset pitää kaukana. Laitoin siis nf-tammalle sitä ja tämä hankas harjansa kirjaimellisesti pois sen jälkeen *ounou* Toki syynä voi olla myös melko apilapitoinen pelto mihin siirrettiin, poni lihoi kahdessa viikossa muodottomaksi. Ihottumainen tämä poni ei ollut ennen eikä jälkeen. Mutta kyllähän jotkin ihottuma-aineet ovat melkoisia tököttejä.

Itselläni ei kauhea kokemusrepertuaari ole noista tököteistä, paitsi Cavalor Sw-Itch jolla hoidin viime kesänä testimuotoisesti yhden shettiksen työpaikalla. Olin edellisenä syksynä nähnyt tämän ponin kesän jäljiltä täysin jouhettomassa kunnossa :( No, kesä hoidettiin, alkuu 2-4 x pv kutina-alueille tai mistä näki että vähän oli hangannut. Vaati kyllä aikaa käydä poni läpi sienen kanssa kun tämä ei ruiskuttelusta tykännyt ;) Parkkiintunut paksu iho kuoriutui pois, kaamea hilseily ja alta tuli kaunis pehmeä iho. Ihon kuoriutuminen oli hirveän näköistä, mutta poni ei hangannut kesän aikana juuri yhtään ja loppukesästä oli paksu häntä ja harja tallella. Toki tämä oli taas menetetty peli kun siirtyi kesätyöpaikasta talvisäilytyspaikkaan ja loppuvuodesta harja ja häntä oli taas kaamea. Kesän aikana tällä ponilla oli kyllä mahdollisuus hinkata, eleli mäntytarhassa.
Harmittaa kun ei tullut otettua ennen ja jälkeen kuvia ponista, mutta tänä kesänä sama homma edessä.

Koo onko sulla millanen tietoa kun selvästi olet aiheeseen perehtynyt hinkkaajista jotka aloittaa vasta loppukesästä ja hinkaus kestää n.2kk ja loppuu taas ^hmm^ . Oma käsitys on ollut, että kesäihottumaiset oireilee läpi vuoden? Keväästä pitkälle syksyyn pakkasille asti.
Avatar
AnneH
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3313
Liittynyt: 03 Heinä 2011 09:51

Re: Kesäihottuma

ViestiKirjoittaja SannaS » 20 Helmi 2013 07:58

Mä olen ollut aika paljon kesäihottumaisten kansa tekemisissä (lähinnä issikoitten) ja niillä ainakin se on hyvin yksilöllistä miten esiintyy, kuinka voimakkaat oireet jne. Ympärivuotista kesäihottumaa en ole nähnyt kellään koska kesäihottuman aiheuttaja on polttiaiset, jotka ei talvella lennä. Jos on joku muu syy, kuten vaikka joku ulkoloistartunta, sienet, väärä ruokinta, aineenvaihduntasairaus jne niin varmaan silloin oireilee ympäri vuoden ,ehkä kesä voi pahentaa oireita sellaisilla?

Tässäoli yksi tutkimus jossa oli aika paljon niputettu yhteen tutkimuksia aiheesta, mutta ei mitenkään kovin laajalti.
Avatar
SannaS
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3102
Liittynyt: 02 Heinä 2011 12:38

Re: Kesäihottuma

ViestiKirjoittaja koo » 20 Helmi 2013 10:02

Polttiaiset on aktiivisimmillaan syksyllä. ;) Tai loppukesä-alkusyksy. Ei tuo meidänkään pallero oireile kuin loppukesästä, hankaa about kuukauden, kunnes tulee yöpakkaset. Että ihan normaalilta kuulostaa.
Toki riippuu sijainnista; jos on oikein polttiaisrikas alue, hevonen oireilee yleensä myös aiemmin kesällä. Ja esim. Lapissa tuppaa lähes kaikki hevoset hankaamaan, vaikkei allergiaa ole. Polttiaisten lisäksi oireita voi aiheuttaa auringon valo sekä laidunruoho, mutta polttiaisallergia on yleisin. Osalla polttiaisherkillä myös vihreä taoäi aurinko laukaisee kutinan, kun yhden herkkyyden omaava altistuu helpommin muillekin herkkyyksille. (tuo mun pallero on hyvä esimerkki; ensin oli polttiaisherkkyys, ja sitten herkistyi pölyllekin)
koo
 
Viestit: 176
Liittynyt: 06 Syys 2011 20:22

Re: Kesäihottuma

ViestiKirjoittaja AnneH » 20 Helmi 2013 10:11

SannaS kirjoitti:Tässäoli yksi tutkimus jossa oli aika paljon niputettu yhteen tutkimuksia aiheesta, mutta ei mitenkään kovin laajalti.

Täytyypäs lukasta kun on enempi aikaa, ihan mielenkiintoista vaikkei nyt omassa porukassa ihottumaista ole toistaiseksi.
Mielenkiintoista on myös tuo periytyvyys, miten se yhtäkkiä pompsahtaa jollekkin ja mistä sen voidaan päätellä olevan periytynyt .. jostain.. jos suvussa ei ole? Onko se kulkenut piilevänä ja sitten sen on laukaissut sitten vaikka stressi tai polttaiskannan muuttuminen jne?
Avatar
AnneH
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3313
Liittynyt: 03 Heinä 2011 09:51

Re: Kesäihottuma

ViestiKirjoittaja koo » 20 Helmi 2013 16:31

Minä en usko tuohon periytyvyyteen. Toki joo jonkin sortin alttius etc periytyy, kuten normaaleissakin allergioissa; esim. kissa-allergisten vanhempien lapset allergisoituvat herkemmin, kuin lapset, joiden vanhemmilla ei ole allergiaa. Mutta jos joku tietää tutkimuksen tästä, tai tietää jonkun, joka olisi tutkimassa, niin tietoa saa välittää tähänkin suuntaan. ;)
Ennemmin väittäisin siis tuohon luonteen lujuuteen/"heikkouteen", siis herkkä ja mieleltään heikompi poni, kuten juurikin esimerkiksi tuo omani, altistuisi herkemmin.
koo
 
Viestit: 176
Liittynyt: 06 Syys 2011 20:22

Re: Kesäihottuma

ViestiKirjoittaja SannaS » 20 Helmi 2013 17:48

Tuossa linkittämässäni tutkimuksessa oli useampiakin tutkimuksia joissa oli todettu geneettisen perimän olevan yksi syy miksi ihottuma laukeaa, mutta automaattisesti Se ei periydy kuten ei muutkaan ominaisuudet kuten nopeus, kestävyys, jalka-asennot tms ominaisuudet. Ihmisilläkin allergia on usein geneettistä, Se kelle lopulta puhkeaa ja kelle ei on kai satunnaista ja voi riippua monestakin tekijästä. Toisaalta allergia varmasti voi puhjeta ilman lähisukulaisten allergiaa, mutta jonkinlainen herkkyys reagoida siten yksilöllä on jo oltava piileksimässä. Mikä muuten selittää sen että samoissa olosuhteissa elävät voivat reagoida allergialla ja toiset eivät?
Avatar
SannaS
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3102
Liittynyt: 02 Heinä 2011 12:38

Re: Kesäihottuma

ViestiKirjoittaja koo » 20 Helmi 2013 18:41

Tuolla linkittämässäni keskustelussa Vainikan aitalta kerrottiin, että heidän miniponipojista toinen, huomattavasti herkempi ja stressaavampi luonteeltaan, on kesäihottumainen, tai ainakin hankaava. Toinen, vakaampi ja stressaamattomampi, ei hankaa. Näillä on sama isä, toisen emä on toisen emän emä (--> hyvin läheistä sukua) ja ovat eläneet täysin samassa ympäristössä, samoilla omistajilla ym aina. Ainoa ulospäin näkyvä ero näissä on vain tuo luonne.

Tuolla minun ponilla (joka on siis ox-nf risteytys) on 30 puolisisarusta (6 emän [nf] puolelta, 24 isän [ox]) ja yksi täysveli, sekä yksi jälkeläinen. Emä, isä, eikä kukaan puoli- eikä täyssisaruksista, eikä tuo ainokainen jälkeläinenkään hankaa tiedettävästi. Isän puolelta tällä on myös mm. suokkiristeytyspuolisisaruksia.
koo
 
Viestit: 176
Liittynyt: 06 Syys 2011 20:22

Re: Kesäihottuma

ViestiKirjoittaja AnneH » 20 Helmi 2013 20:45

Eli on tutkittu että alttius kesäihottumaan on periytyvää? Onko esim sitten issikoilla kaikilla tuo alttius kun tuntuu että vähintään joka toinen sairastuu nykypäivänä *why^

Millonhan keksitään sellanen lääke joka hoitaa kesäihottuman niin ettei mikään elikko oireile.. Voihan sitä setiritsiiniä syöttää hevosillekkin, mutta liekö siitäkään oikein apua.
Avatar
AnneH
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3313
Liittynyt: 03 Heinä 2011 09:51

Re: Kesäihottuma

ViestiKirjoittaja AnneH » 20 Maalis 2013 09:31

Avatar
AnneH
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3313
Liittynyt: 03 Heinä 2011 09:51

Re: Kesäihottuma

ViestiKirjoittaja SannaS » 20 Maalis 2013 10:26

Täytyypä lukea tuo juttu ^jesh^

Periytyvyyttä on tutkittu ja tässä Issikkahevosten sivustoilta lyhennelmä http://www.islanninhevoset.com/91

"Periytyykö tai tarttuuko kesäihottuma?

Kesäihottuma ei tartu ihmisiin eikä hevosiin.

Kesäihottuma on jossakin määrin periytyvää, mutta sen periytymismekanismista ei ole tarkkoja tutkimustietoja. Allergiat periytyvät väistyvinä, jolloin hevosen on saatava taipumus sekä isältä että emältä. Väistyvä geeni voi kuitenkin kulkea suvussa pitkään piilossa, jolloin terveennäköinen hevonen voi periyttää jälkeläisilleen allergiataipumusta.

Itse allergiataipumuksen lisäksi sairastumiseen vaikuttavat muutkin tekijät, joita sääteleviä geenejä ei tarkkaan tunneta. Vielä ei tiedetä, miksi joillakin hevosilla ihottuma puhkeaa nuorena ja toisilla vanhana, miksi kutina- ja hankauskohdat vaihtelevat ja miksi jotkut ihottumahevoset eivät reagoi muihin pistäviin hyönteisiin kuin polttiaisiin mutta toisille myös tietyt hyttyslajit aiheuttavat oireita. Sairauden puhkeamiseen vaikuttavat suuresti myös ympäristötekijät kuten yleiskunto, alueen hyönteiskanta, yleinen terveydentila ja stressi.

Kesäihottumaan suhtaudutaan useimpien rotujen jalostuksessa virheenä, josta seuraa vähintään maininta näyttely- tai kantakirjauslausunnossa (mikäli tuomaristo huomaa ihottuman - hyväkuntoisen ihottumahevosen sairaudesta kertominen jää omistajan vastuulle). Käytännössä ihottumahevosten kantakirjausta ja jalostuskäyttöä on vaikea rajoittaa, sillä tuomarit eivät välttämättä huomaa hyväkuntoisessa ihottumahevosessa mitään vikaa."


Voisin kuvitella että koska issikat ovat eläneet aika kauan suljetuissa oloissa, ja geeniperimä on alun perin samoissa hevosissa, eikä niillä ole siellä sellaisia öttiäisiä kuin meillä, niin ne ovat varmasti geneettisesti alttiimpia.

Ei allergia ihmisilläkään suoraan periydy; mä olen allerginen mutta mun lapset ei vielä ainakaan ole yhtään.
Avatar
SannaS
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3102
Liittynyt: 02 Heinä 2011 12:38


Paluu Yleinen keskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron