Kissan luovutusiästä

Onko sinulla kotitarvekanoja tai lemmikkivuohia, akvaariota tai marsuja? Täältä löydät muut lemmikki- ja hyötyeläinten omistajat

Kissan luovutusiästä

ViestiKirjoittaja Laura » 05 Syys 2011 13:51

Me ollaan ottamassa perheeseen kissanpentu ja meillä on nyt kasvattajan kanssa sellainen ongelma, ettei hän suostu pitämään kissaa 12 viikkoiseksi, joka on kissanpentujen luovutusikä. Hän on pukkaamassa kissoja ulos 8-viikkoisena... Moni on mua varoitellut, että älä vaan ota 8-viikkoista pentua, mutta omistaja pitää tästä kiinni... Mitä tehdä?
Laura
 
Viestit: 6
Liittynyt: 05 Syys 2011 12:56

Re: Kissan luovutusiästä

ViestiKirjoittaja Nasa » 05 Syys 2011 16:28

Hmm.. meillä on ollut kahdet pentueet kissalla. Kyseessä on tallikissa ja olisi ollut mahdotonta pitää pentuja 12-viikkoisiksi. Nämä lähtivät 9-10 viikkoisina uusiin koteihin ja hyvin pärjäsivät :)
Nasa
 
Viestit: 3
Liittynyt: 04 Syys 2011 19:38

Re: Kissan luovutusiästä

ViestiKirjoittaja SannaS » 06 Syys 2011 09:19

Mitään kissoista tietämättömänä, niin miksi kissoilla on niin paljon pitempi luovutusaika kuin koirilla? Tai siis miksi vasta 12vk? Koirathan saa luovuttaa siinä 7vko iässä (ja meidän koirat taisi tulla meille jo 5vk välillä yökylään *nolo* ) Mutta yleisesti kai noin 8vko?
Avatar
SannaS
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3102
Liittynyt: 02 Heinä 2011 12:38

Re: Kissan luovutusiästä

ViestiKirjoittaja Laura » 06 Syys 2011 16:51

Kissoilla luovutusikä on 12viikkoa ja koirilla 8viikkoa. En tiedä miksi on eri luovutusiät. Kyllä me nyt otetaan tuo sitten jo aiemmin, on kuulema jo äidistään vieroittunut. Ei juo enää tisumaitoa, eikä edes nuku äitinsä vieressä. Joten kait se sit on ihan ok :roll:
Laura
 
Viestit: 6
Liittynyt: 05 Syys 2011 12:56

Re: Kissan luovutusiästä

ViestiKirjoittaja SannaS » 06 Syys 2011 17:17

No jos se ei juo enää tisusta maitoa niin ehkäpä se sitten ei haittaa? Onnea uudesta kissasta :D
Avatar
SannaS
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3102
Liittynyt: 02 Heinä 2011 12:38

Re: Kissan luovutusiästä

ViestiKirjoittaja HipHip » 07 Syys 2011 08:31

kissanpennun 12 viikon luovutusikää perustellaan mm. täällä
http://www.resy.fi/artikkelit/kissanpen ... sesta.html
eidän nuorin kissa muutti meille jo alle 10 viikkisena kun oli emonsa hylkäämä ja muutenkin ns. sosiaalitapaus, eli miuelestäni tälläisissä tilanteissa luovutusiästä voidaan tinkiä. muulloin ei ole oikein järkeä ainakaan alle 10 viikkoista luovuttaa.
HipHip
 
Viestit: 52
Liittynyt: 03 Syys 2011 21:17

Re: Kissan luovutusiästä

ViestiKirjoittaja Ocariina » 08 Syys 2011 17:10

Itse en ainakaan ottaisi 8-viikkoista pentua. Liian aikaisin vierotetuilla pennuilla, kun voi ilmentyä yhtä sun toista käytöshäiriötä (ei välttämättä välittömästi uuteen kotiin muutettaessa, mutta se saattaa jättää jälkensä pentuun ja ilmentyä myöhemmin sisäsiisteysongelmia yms). Jos ei halua varaamastaan pennusta luopua niin ennemmin vaikka maksaisin pennun ylläpidosta kasvattajan luona jonkun nimellisen summan, mutta pentu tarvitsee emoaan vielä sen ikäisenä.

Edellisen jatkoksi tässä näytti olevan hyvää konkreettista perustelua:

Nykytietämyksen mukaan kissanpentujen oikea luovutusikä on 12 viikkoa niin rotukissoilla kuin kotikissoillakin. Valitettavasti vanha käsitys kahdeksan viikon luovutusiästä elää kuitenkin sitkeässä. Kissakirjoissa voi vielä olla vanhentunutta tietoa, ja myös kulttuurieroja esiintyy. Niinpä vastuullinenkin kissanomistaja voi erehtyä luovuttamaan pennut liian nuorina.

Kissanpentu tarvitsee emoaan noin 12 viikon ikään asti. Virheellisesti joskus kuvitellaan, että pentu on valmis eroamaan emostaan silloin, kun se osaa syödä kiinteää ruokaa ja on sisäsiisti. Nämä taidot pentu oppii usein jo viiden-kuuden viikon iässä, mutta tämä ei tarkoita sitä, että se olisi tuolloin valmis lähtemään maailmalle.

Pentu tarvitsee emon läheisyyttä ja turvallisuutta, ja emo opettaa pennulle "kissan tavat". Joskus kissoja pidetään pieninä koirina ja ajatellaan, että mitä nuorempana kissa tulee uuteen kotiin, sitä paremmin se leimautuu ihmiseen. Kissa on kuitenkin itsenäinen eläin, joka ei iästä riippumatta leimaudu ihmiseen koiran tavoin.

Kissojen luonnollinen elinikä on pidempi kuin koirilla, mistä johtunee se, että kissa tarvitsee emoaan pidempään kuin koira. 12 viikon iässä vieroitetut kissanpennut yleensä sopeutuvat ongelmitta uuteen kotiinsa. Ne ovat tuolloin saaneet emoltaan riittävät eväät maailmalla selviytymiseen.

Toki kissat ovat yksilöitä ja hyvinkin varhain emostaan eroon joutuneista pennuista voi kasvaa kelpo kissoja, joista ei näy, että ne olisi vieroitettu liian aikaisin. Mutta miksi riskeerata ja aiheuttaa pennulle (ja emolle) ylimääräistä stressiä, jos on mahdollisuus antaa pennun viettää turvallinen ja riittävän pitkä lapsuus emon kanssa?

On myös uuden omistajan etu, että kissa saa emoltaan riittävät opit elämää varten. Liian aikaisin vieroitetulla pennulla voi myöhemmin esiintyä mm. käytöshäiriöitä ja ongelmia sisäsiisteydessä. Ja kun ajatellaan, että hyvin hoidettuna kissa voi elää yli 20-vuotiaaksi, on todellakin kaikkien edun mukaista antaa pennun olla emonsa kanssa riittävän pitkään. Muutama viikko on ihmisen elämässä pieni aika, mutta pikkukissalle se saattaa turvata onnellisen elämän, kun se saa lähteä maailmalle reippaana ja emoltaan tarpeelliset opit saaneena.
Ocariina
 
Viestit: 30
Liittynyt: 02 Heinä 2011 14:08

Re: Kissan luovutusiästä

ViestiKirjoittaja SannaS » 08 Syys 2011 17:12

Kiva Ocariina että selvensit tuota luovutusikähommaa, kissoista mitään tietämättöälle mielenkiintoista tietoa!
Avatar
SannaS
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3102
Liittynyt: 02 Heinä 2011 12:38

Re: Kissan luovutusiästä

ViestiKirjoittaja Laura » 03 Marras 2011 19:19

No, meille tuli se kissanpentu silloin 8-viikkoisena. Hyvin on voinut ja kasvanut, normaali kissanpentu. Enempi on ollut vanhoilla kissoilla vaikeuksia sopeutua uuteen "karvakakaraan" ;)
Laura
 
Viestit: 6
Liittynyt: 05 Syys 2011 12:56

Re: Kissan luovutusiästä

ViestiKirjoittaja JuiceFani » 11 Marras 2011 19:13

Noissa kissojen luovutuksissa on aikalailla eroja. Meille tuli yks kissa, se myyjä sano että se on luovutusikänen. Sitten kun laskin sitä ikää niin sen syntymäpäivän mukaan jonka se myyjä kerto, se pentu ois ollu luovutettaessa vain 6 viikkonen ja se nainen sano että se oli viimenen pentu joka enää oli kotona. Aika hurjaa kyllä ja kurjaakin. No se kissa nyt kuitenki on asunu meillä hyvällä menestyksellä jo 2,5vuotta ja jos se ois ainoaksi kissaksi tullu niin en olis ottanu.

Toinen kissa meille tuli paikasta joka myy muun työn ohella lemmikkieläimiä ja tarvikkeita yms. Eli luulis että kaikki kunnossa. No sillä pennulla oli ikä ok, mutta korvat aivan täynnä korvapunkkia. Hyvä kissa siitäki on kyllä tullu. Oma persoonansa. =)

Ite aattelen että 8-10 viikkoa olis se ok aika. Kyllä ne kymppiviikkoset jo hyvin pärjää.
JuiceFani
 
Viestit: 4
Liittynyt: 11 Marras 2011 18:45


Paluu Muut eläimet

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa

cron