Ponin kavio

Poni on pieni, mutta vie kaikenkokoisten ja -ikäisten sydämen. Oma alue keskustelulle poneista.

Ponin kavio

ViestiKirjoittaja eBony » 14 Loka 2011 19:49

Miten hyvin ponin kavio kestää kulutusta, tai siis onko poneilla kestävämpi kavio kuin hevosella? Monestihan ponskut menevät ilman kenkää siinä missä isot hevoset kengitetään. Raviponeja kaiketi kengitetään, mutta ilmeisesti aika vähissä on ne kenkääjät jotka kääpiöhevosen alle menevät... En tiedä miten paljon pitää paikkaansa ja mistä johtuu, että ponit on kuulema mahdottoman vaikeita kengittää.
eBony
 
Viestit: 98
Liittynyt: 03 Syys 2011 11:51

Re: Ponin kavio

ViestiKirjoittaja AnneH » 15 Loka 2011 08:26

Mä en ole koskaan kengityttänyt shettiksiäni, ei tarve. En kyllä ole koskaan kuullut mahdottoman vaikeista kengitettävistä shetuistakaan ^hmm^ Nuo vuolutkin onnistuu meillä tosi hienosti, kiitos tyynen rauhallisen vuolijan ^jesh^
Avatar
AnneH
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3313
Liittynyt: 03 Heinä 2011 09:51

Re: Ponin kavio

ViestiKirjoittaja taivasalla » 15 Loka 2011 23:06

Varmaan on kavion laaduissakin eroja niin hevosilla kuin poneillakin. Toisilla kestää ja toisilla ei, kengättömyyteen kai tottuu isompikin otus ajan kanssa...? Mut olisko suurin ero kuitenkin se eläimen koko. Kavion kulutusta kai vähentää hurjasti se fakta, että pienellä ponilla on painoa jaloillaan paljon paljon hevosta vähemmän. Vastaavasti isot jättirodut kuluttaa kenkiään nopeammin ja löysä kenkä löystyy ja tippuu kuulemma tavallista heppaa helpommin.
taivasalla
 
Viestit: 7
Liittynyt: 05 Syys 2011 13:09

Re: Ponin kavio

ViestiKirjoittaja AnneH » 16 Loka 2011 07:57

Näin mäkin olen ajatellut että poneilla ei painoa niin paljoa kavioilla. Ja toiseks se, että aika harva shettis on niin kovassa käytössä että tarvitsisi kengät. Mikä tosin on valitettavaa koska kovaan työhön nekin on tehty.
Mä tässä harkitsen kengityttääkö tuon meidän isoimman shetun, koska sillä näyttäis olevan käyttöä talvellakin.

Mites löytyykö noita bootseja miten pieniin jalkoihin?
Avatar
AnneH
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3313
Liittynyt: 03 Heinä 2011 09:51

Re: Ponin kavio

ViestiKirjoittaja koo » 16 Loka 2011 14:20

^Ainakin Cavallolta löytyy bootseja äärimmäisen pieniinkin käpäliin.

Itseasiassa, erittäin harva hevonen (iso tai pieni, poni tai hevonen) on niin kovassa rasituksessa, etteivätkö kaviot kestäisi. Kengättömään kavioonhan ei tule jättää sitä ah-niin-kuuluisaa kulumavaraa, joka sitten lohkeilee, halkeilee ja rispaantuu, jonka jälkeen omistaja voi sanoa ettei kengättömyys sovi meille. Kengätön kavio tulee vuolla "nollaan", ts seinämät pois ja sen lisäksi pyöristys, ja jos rispaantuu niin kyllä on ihme.

Tuohon painoasiaan en sinäänsä usko, en nimittäin tiedä yhtään 175cm--> hevosta, jolla olisi kengät. Eräskin ardenneri vaiko jyllanninhevonen kulkee kesät talvet paljain jaloin, liukkaimmilla keleillä ainoastaan bootsit. Sen lisäksi mm. tinkerit ja muut raskasrakenteisemmat hevoset ovat varsin usein kengättä.
koo
 
Viestit: 176
Liittynyt: 06 Syys 2011 20:22

Re: Ponin kavio

ViestiKirjoittaja taivasalla » 16 Loka 2011 15:45

Sitten kyse on varmaan siitä tottumisesta ja mahdollisesti isompien "paremmista" kavioista. Itse kyllä tiedän kengissä kulkevia Shirejä muutamankin ja aiheesta juuri kurssilla puhuttiin myös... Täysin merkityksetöntä toi paino ei voi olla kavion (tai varsinkaan kenkien) kulumisen suhteen kuitenkaan. Henk.koht uskon kyllä vahvasti, että pieni tai iso ötökkä pärjää ilman kenkiä, jos se siihen saa mahdollisuuden ja olosuhteet asian sallivat.
taivasalla
 
Viestit: 7
Liittynyt: 05 Syys 2011 13:09

Re: Ponin kavio

ViestiKirjoittaja eBony » 16 Loka 2011 17:46

Joo, olosuhteet tarvii sitten olla sellaiset ettei joudu kulkemaan esim hiekkateitä tai juoksemaan lenkkiä raviradalla. Meillä ei kyllä hepo pärjäisi ilman kenkää millään muotoa, kun kaikki lenkit kulkee hiekkateitä, ja se jos joku syö kaviota.

Minä en myöskään usko että tuo paino on sivuseikka, kyllä vain isompi elukka kuluttaa painollaan enemmän sitä sarveisainesta kuin keveämpi, se on ihan silkkaa fysiikkaa.
eBony
 
Viestit: 98
Liittynyt: 03 Syys 2011 11:51

Re: Ponin kavio

ViestiKirjoittaja AnneH » 17 Loka 2011 10:23

Okei, mä oon aina luullut et kengättömällä pitää nimenomaan jättää sitä kulumavaraa *tok*
Ei käy mun logiikkaan, mutta mä en kengättömistä touhuista tiedä paljoa muutakaan. Noita bootseja pakko alkaa metsästämään, miksei ne toimisi pienilläkin poneilla, vauhti ei ole päätähuimaavaa (ehkä pysyy jalassa?), mutta kun on pieniä ratsastajia niin mielusti shetu pysyisi pystyssä. Meillä on tosi liukkaat tiet ja pihasta lähtee tosi jyrkkä mäki heti joka on aika liukas talvisin.
Avatar
AnneH
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3313
Liittynyt: 03 Heinä 2011 09:51

Re: Ponin kavio

ViestiKirjoittaja koo » 20 Loka 2011 00:08

Menee aiheen ohi, mutta menkööt. Kaverilla on/oli iso, raskasrakenteinen suokkitamma, kengättä. Kävivät 1-2 kertaa viikossa raviradalla tekemässä laukkatreeniä, muuten liikutus asvaltilla tai maastossa hiekka/sorateillä, kesto ½-2h. Ensimmäisen ~puoli vuotta kulki bootsit jalassa sädemädän (? en nyt varmaksi muista, mutta kavio + mätä jossain siellä) vuoksi, nykyään ei tarvitse niitä mihinkään. Melko harva ravurikaan käy useammin kuin kaksi kertaa viikossa radalla...
koo
 
Viestit: 176
Liittynyt: 06 Syys 2011 20:22

Re: Ponin kavio

ViestiKirjoittaja eBony » 20 Loka 2011 11:43

AIka monen ravurin lenkit kulkevat sorateillä, omalla radalla tai ratatalleilla raviradalla.

Varmasti kavio sitkeytyy kun se saa olla ilman kenkää, mutta silti kovassa rasituksessa olevalle hevoselle usein kengät laitetaan. Issikat usein on ilman kenkää ja pärjäävätkin metsävaelluksilla hyvin, mutta kun aletaan vaeltaa sorateitä pitkin, kaviot kuluvat vääjäämättä liikaa.
eBony
 
Viestit: 98
Liittynyt: 03 Syys 2011 11:51


Paluu Ponit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron