Minkä ikäisenä lapsi yksin ulos?

Kavioliittojen lisäksi hevosihmisillä on muitakin liittoja, tämä alue on omistettu elämälle tallin ulkopuolella.

Minkä ikäisenä lapsi yksin ulos?

ViestiKirjoittaja Noste » 19 Maalis 2013 11:08

Minkä ikäisenä olette päästäneet / aiotte päästää lapsen yksin ulos ilman valvontaa? Siis siten, että itse jäätte sisälle?

Meidän 4,5 vuotias ei ole vielä yksin ulkoillut, mutta naapurit päästävät jopa 2-vuotiaat pari vuotta vanhempien sisarusten kanssa yksin ulos. Asumme rivitaloyhtiössä, jossa käytännössä joten kuten aidattu piha, mutta kadut reunustavat kolmelta suunnalta.

Nyt ongelmaksi on muodostunut, kun lapsen kaverit tulevat pyytelemään lasta ulos. Tietenkään just silloin ei itsellle sovi ja pitää kieltää menemästä. Mutta jokohan sitä uskaltaisi? Lapsi ei kyllä ole osoittanut aina luottamuksen merkkejä vaan tuppaa unohtamaan säännöt heti kun selkänsä kääntää.. :(
Noste
 

Re: Minkä ikäisenä lapsi yksin ulos?

ViestiKirjoittaja Terhi » 19 Maalis 2013 11:22

Meillä 4-vuotias saa olla yksin ulkona jonkun aikaa, 2-vuotias myös hetken, mut pientä on varsinkin kyllä vahdittava erittäin tehokkaasti ikkunasta, karkaa helposti tallille. 4-vuotias viihtyy joskus pitkiäkin aikoja, viime kesänäkin hiekkalaatikolla, talvella vähemmän. Kyllä sitäkin tulee tietysti vahdittua ikkunasta vähän väliä. Asutaan maatalon pihassa, jos on traktori tai muuta liikennettä pihalla, pitää tietysti olla vielä tarkempana eikä välttämättä pääse ollenkaan yksin ulos. Tiellekin meiltä voisi periaatteessa karata kun matka ei ole pitkä eikä aitoja ole, joten harkitusti voi ulkoilla yksin, ikkunasta kytättynä.

Mut aloittajan kysymykseen, kyllä mä varmaan päästäisin 4,5-vuotiaan kavereiden kanssa ulos aidatulle pihalle, ainakin jos pystyy seuraamaan ikkunasta.
Terhi
 
Viestit: 1496
Liittynyt: 21 Heinä 2011 20:52

Re: Minkä ikäisenä lapsi yksin ulos?

ViestiKirjoittaja Katja » 19 Maalis 2013 11:53

Vaikea sanoa, kun itse asutaan omakotitalossa syrjäseudulla ja täällä ei kaverit tule pyytelemään ulos. Meillä 4,5 vuotias saa jäädä ulos vähäksi aikaa yksin tai mennä jo edellä jos olen tulossa kaksivuotiaan kanssa perässä. Meillä on maatila, joten vaaranpaikkoja on pihapiirissä paljonkin (traktoreita, ojia, kesällä lehmiä, sähkölankoja ym.) mutta isompi tietää tasan tarkkaan rajat mihin saa mennä ja noudattaa niitä tunnollisesti. Viisi tai kymmenen minuuttia taitaa olla pisin aika mitä tuo isompikaan on yksin pihalla ja silloinkin kurkin kokoajan ikkunasta. Pienemmän saatan jättää pihalle siksi aikaa, että haen vaikka puhelimen sisältä, eli korkeintaan minuutiksi ;) Aloittajalla on kyllä niin eri tilanne, että mun kirjoitus on ihan OT :P
Katja
Valvoja
 
Viestit: 3030
Liittynyt: 21 Heinä 2011 20:58

Re: Minkä ikäisenä lapsi yksin ulos?

ViestiKirjoittaja Heli » 19 Maalis 2013 14:47

Meillä 4,5-vuotias tyttö saa olla rivitalon pihalla vanhempien kavereiden kanssa. Toki vilkuilen ikkunasta vähän väliä. Meillä ei ole muuta tietä, kun talon pihaan tuleva pihatie lähistöllä ja meidän neiti on tähän asti ollut aina luottamuksen arvoinen. Kertaakaan ei ole mennyt parkipaikalle tai muille kielletyille alueille.

Tilanne on selkeästi haasteellisempi, jos on katuja lähellä ja lapsi ei kovin tunnontarkka ^hmm^
Heli
 
Viestit: 804
Liittynyt: 22 Heinä 2011 21:28

Re: Minkä ikäisenä lapsi yksin ulos?

ViestiKirjoittaja AnneH » 19 Maalis 2013 15:34

Sama täällä, reilu 4v on monasti tuossa ulkona esim kun itse tallihommissa tai menen edeltä sisälle. On kiltisti omassa pihassa eikä mene tielle koskaan. Hevosten tarhaan ei edes pääse kiitos verkon.
Avatar
AnneH
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3313
Liittynyt: 03 Heinä 2011 09:51

Re: Minkä ikäisenä lapsi yksin ulos?

ViestiKirjoittaja Paula » 21 Maalis 2013 12:19

Meillä 4 v sai olla jo viime kesänä yksin (koiran kanssa, hälyttää autoista ja metsäneläimistä)pihalla, mutta ei viihtynyt. Saa myös yksin kävellä tien reunaa naapurista hevosten luota kotiin. Mutta arka ja tunnollinen kun on niin yleensä pyytää naapuria (aikuinen) saattamaan kotiin. Saisi olla pihalla kavereitten kanssa missä vaan, on sen verran luotettava, tunnollinen ja arkakin. Pikkuveljen (reilu 1v) kanssa saavat varmaan kesällä olla kahdestaan pihalla, koska tiedän että tyttö kertoo heti jos veli on menossa johonkin tai huolehtii muuten. Tielle, joka on pieni hiekkatie on talolta 100m ja koko pihatie näkyy ikkunasta. Ojia on, mutta molemmat tietää mitä vesi on ja ne ojatkaan ei ole lähellä.
Paula
Valvoja
 
Viestit: 1164
Liittynyt: 21 Heinä 2011 22:15

Re: Minkä ikäisenä lapsi yksin ulos?

ViestiKirjoittaja SannaS » 21 Maalis 2013 12:35

Meillä 2,5v oli vuoden ikäisen pikkuveljensä kanssa usein pihalla keskenään kun mulla oli ompelupöytä ikkunan alla niin laitoin pikkuisen rattaisiin ja isompi leikki hiekkalaatikolla, ja näin ne koko ajan ikkunasta,

Nyt lapset (6v, 4,5v ja 2,5v) eivät saa olla keskenään pihalla, vaikka se on aidattu, kuin ihan pieniä hetkiä, en luota ollenkaan siihen mitä nuo pojat (tai lähinnä isoin) saa päähänsä, ja vie sitten muut mukanaan. Osaa jo kiivetä niin hyvin ja myös sen tekee, menevät aidan yli ja vaikka mitä. Kesällä sitten kun ovi on auki niin voivat olla enemmän ulkona keskenään kun kuulee koko ajan mitä tapahtuu. Meillä on vilkkaasti liikennöity tie ihan talon vieressä ja parinkymmenen metrin päässä vuolas joki, ja siksi tarvii olla aidat. Pihassa on myös aika syvä lammikko joka sekin on aidattu mutta äkkiäkös siitä yli kiipeää kun on apinan kapasiteetilla ja älyllä varustettu :roll:

Meillä ei siis ole sellaista ongelmaa että lapsi olisi arka ja tottelevainen. Muut ehkä olisivatkin mutta kun vanhin ei ole, niin muut menee tietysti perässä.
Avatar
SannaS
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3102
Liittynyt: 02 Heinä 2011 12:38


Paluu Perhe-elämä ja parisuhteet

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa

cron